Lawrence Douglas County Fire Medical Station No. 5

Station No. 5 was one of three new stations constructed to ramp up the protection of the city and surrounding county. The building houses both the station and all administrative functions, previously scattered amongst separate buildings. The administrative portion houses offices, conference rooms, and a training/community space that is open to the public.

The layout for the station is based on a prototypical design developed by Sabatini Architects for construction of the first building project in the series, Fire Station No. 2. Built on a sloped site, Sabatini Architects approached this challenge by stepping the building along the slope, with the station on the lower level and the administrative area overlooking the station on the upper level. A key element in the design that assists with orientation around the site is a large stone wall, which separates the two functions of the buildings and connects the public entrances on either side. Along the entry hall are steel-framed display windows which hold artifacts and memorabilia of the department while allowing visitors to catch a glimpse of the station below.

A major construction challenge was controlling the budget in a volatile supply market. Sabatini Architects were able to retain the project scope by reducing finishes and site improvements. Standard materials were used including cast stone, red brick, metal roofing, copper paneling and translucent glass, requiring almost no exterior maintenance. Chief Mark Bradford and the county were pleased with the new station and plan to use as a model for future ones.