Lawrence Residence

The Lawrence family desired to occupy an undeveloped lot located in central Lawrence that enjoys views into a secluded green space defined by a large walnut grove and creek. An open plan orients the integrated living, dining and kitchen space emphasizing views to these areas.

A raised courtyard frames the south facing windows, and a passive solar design approach with deep roof overhangs and large openings allows winter sun into the living area while shading it from intense summer sun. Opposing windows provide balanced daylight and natural cross ventilation, cooling the living space on hot afternoons and evenings. The house was constructed to maximize energy efficiency systems such as SIPS (structurally insulated panel system) exterior walls, high performance windows and doors and a reflective white roof create an energy efficient building envelope. A geothermal heating and cooling system uses constant ground temperatures to heat and cool the house and also pre-heat hot water. A simple palette of natural materials including exterior stucco, ipe wood siding, bamboo floors and door and rift sawn oak cabinets warms this modern house.